logoEMT3

Híreink

 

ISO 22000:2018 Áttérési Útmutató az Ügyfelek számára 

Áttérési útmutató terv

Az NQA úgy véli, hogy az ISO 22000:2018 régóta várt felülvizsgálatának köszönhetően szerkezete összeegyeztethető más nemzetközi szabványokkal, valamint bevezeti és tisztázza a jelentős feltételeket és követelményeket. Célunk, hogy biztosítsuk az értéknövelt auditok elvégzését, amelyek a szervezet szabványnak való megfelelőségének szintjét állapítják meg, és ezzel segítve ügyfeleinket a változások szándékainak és filozófiájának megértésben.

Az NQA filozófiája az egyszerűsített áttérési megközelítés fenntartása, amely ügyfeleink számára könnyen érthető és alkalmazható. Célunk, hogy az ISO 22000:2005-ről az ISO 22000:2018-re való áttérést a lehető legegyszerűbben és költségmentesen biztosítsuk.

1 LÉPÉS: Áttérési Útmutató - ISO 22000:2018

A szervezeteknek a szabványok közzétételének időpontjától számított 3 éven belül át kell térniük az ÉBIR-t, hogy megfeleljenek az új szabványnak.

Az ISO 22000:2005 szerinti összes meglévő tanúsítvány három évvel az ISO 22000:2018 (2018. június 19.) kiadása és közzététele után lejár.

Az ISO 22000:2005-ről az ISO 22000:2018-re való áttérést egyetlen audit során el lehet végezni. A végrehajtás változásainak és eredményességének hatékony értékeléséhez legalább egy napot kell hozzáadni az audit időtartamához.

Ha az ügyfél ISO 22000:2005 tanúsítványa lejár, mielőtt teljes mértékben áttérnének az ISO 22000:2018 szabványra, akkor az ISO 22000:2005 szabvány szerint újra regisztrálható (a későbbi áttérés engedélyezésére vonatkozó határidővel).

Az újra regisztrált tanúsítvány lejárati ideje az ISO 22000:2018 kiadásának hároméves évfordulóján lesz.

A 2018-as verzió új tanúsítványa kerül kiadásra, ha megfelelően bizonyítható, hogy az ügyfél teljes mértékben teljesítette az új szabvány követelményeit. A jelenlegi gyakorlatnak megfelelően minden nagy nemmegfelelőséget hivatalosan le kell zárni, és az NQA-nak a tanúsítvány kiadását megelőzően be kell fogadnia és el kell fogadnia a kis nemmegfelelőségek helyesbítő intézkedéseit.

Az áttérési audit megkezdése előtt az ügyfeleknek ki kell tölteniük az NQA ISO 22000:2018 Hiányelemzési Dokumentumot. Az ügyfeleket arra kell ösztönözni, hogy az új szabványnak megfelelően végezzenek el egy belső auditot és vezetőségi átvizsgálást, mivel ez a gyakorlat mind annak biztosítására szolgál, hogy minden követelményt kezeljenek az irányítási rendszerben, és hogy az áttérési audit során ezekre a követelményekre könnyen hivatkozzanak.

Az ügyfélnek legalább a fent említett dokumentum használatával kell kitöltenie a hiányelemzést, és felül kell vizsgálnia a kimenetet a felső vezetőséggel a vezetőségi átvizsgáláson vagy azzal egyenértékű mechanizmuson.

2 LÉPÉS: Az Önök áttérési folyamata

A hároméves áttérési idővonal alapján a következő áttérési folyamatot dolgoztuk ki olyan szervezetek számára, amelyek jelenleg regisztrált ISO 22000:2005 rendszerrel rendelkeznek NQA-nál:

ÁTTÉRÉS ÉVES AUDITNÁL

 • Az áttérés az éves felügyeleti vagy okirat megújító audit idején végezhető.
 • További idő kerül hozzáadásra az audit időtartamához, hogy lehetővé váljon az átfogó áttérési értékelés teljesítése az új szabványkövetelményeknek megfelelően.
 • A további idő minimum 1 nap lesz. További időt kell meghatározni a szervezet egyedi kritériumai szerint. Ezt az NQA határozza meg. Az áttérési audit időtartamának megismeréséhez forduljon az NQA csapat egyik tagjához.
  • Ha sikeres volt, az NQA kiállítja az új tanúsítványt az érvényességi időkkel:
  • Felügyeleti vagy speciális audit esetén – ez tükrözi az előző tanúsítványt
  • Okirat megújító audit esetén – ez visszaállítja a hároméves tanúsítási ciklust
  • Valószínű, hogy számos tanúsítvány érvényes lesz az áttérési időszak végéig, 3 évnél rövidebb ideig. Ebben az esetben, amikor az ügyfél sikeresen áttéríti a rendszerét, az 22000 tanúsítvány visszaállítja a fennmaradó ciklus időtartamát. Ezzel visszatér az ügyfél az előző 3 éves ciklusra.
 • Az FSSC 22000 az ISO 22000:2018 szerkezetéhez igazodik az FSSC 22000 5-ös változatának kiadásával 2019 májusáig. Az FSSC V4.1 szerinti összes audit 2019. december 31-én befejeződik, és ezért az 5. változat áttérése 2020-ban történik majd. Ha úgy kívánják, az FSSC tanúsított szervezetek kérhetik az ISO 22000:2018-ra történő áttérést 2019-ben; ne habozzanak kapcsolatba lépni velünk további részletekért az FSSC 22000 tanúsítással kapcsolatban.

Kérjük, vegyék figyelembe: Az áttérési audit ütemezésének időpontjában tájékoztatást kap a szükséges további napokról, így az audit időtartamáról és költségeiről is. Ezt az NQA határozza meg, és minden szervezetre vonatkozik.

3 Lépés: NQA informálása

Tudniuk kell, hogy mikor kívánnak áttérni az ISO 22000:2005-ről az ISO 22000:2018-ra. Kérjük, segítsenek nekünk, hogy megtervezik a következő áttérési auditot, tájékoztatva minket a döntésükről, küldjenek nekünk e-mailt.

Ha a fentiek bármelyike nem világos, kérjük, hívjanak minket.

4 Lépés: Hiányelemzési eszköz

Az NQA ISO 22000:2018 Hiányelemzési dokumentum egyszerű keretet biztosít az ÉBIR értékeléséhez az ISO 22000:2018 követelményeinek megfelelően. A dokumentum kiemeli:

 • az ISO 22000:2018-ban bevezetett új fogalmakat és a kapcsolódó fejezeteket, folyamatokat és funkcionális tevékenységeket
 • az ISO 22000:2005 és az ISO 22000:2018 közötti új és módosított fejezeteket.

Kérjük, töltsék ki az egyes táblázatokat azáltal, hogy rögzítik a teljes belső audit során szerzett bizonyítékokat az ISO 22000:2018 követelményei szerint. Töltse ki az áttérési értékelést megelőző összes részt, és győződjenek meg róla, hogy a nyitó értekezleten elérhető az auditor számára.

További támogatás

Itt vagyunk, hogy támogassuk Önöket az áttérési folyamat során. Ha bármilyen kérdésük van, vagy segítségre van szükségük, tudjuk támogatni Önöket:

 • Technikai tanácsadással. Kérjük, hívjanak minket, ha kérdésük van.
 • Előértékeléssel / Hiányelemzéssel. A felülvizsgált Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer előzetes értékelését vagy hiányosságát elemezhetjük annak megállapítására, hogy az ÉBIR megfelel-e az ISO 22000:2018 követelményeinek.
 • Útmutató dokumentumokkal. Töltsék le a fontos fogalmakat és hiány útmutatókat.
 • Oktatásokkal. Csatlakozzanak hozzánk online, hogy első kézből kapjanak tanácsot szakértőinktől.

Ha bármilyen kérdésük van, vagy csak beszélni szeretnének valakivel az áttérésről, lépjenek kapcsolatba velünk.

 

 

 

Ez a dokumentum áttekintést nyújt az ISO 50001:2011 és ISO 50001:2018 szabványok közötti kulcsfontosságú változásokról, valamint az új követelményekről.


Magyar nyelvű anyag (PDF):Letoltes ikon01


Nézeti megjelenítés

 

 

Az ISO 45001 az OHSAS 18001 helyébe lép. Az OHSAS 18001 szabvány szerinti tanúsítással rendelkező szervezeteknek három év áll rendelkezésre az új ISO 45001 szabvány kritériumnak való megfelelésre.

Ez a dokumentum egy áttekintést nyújt az OHSAS 18001:2007 és ISO 45001 szabványok közötti kulcsfontosságú változásokról, valamint az új követelményekről.


Magyar nyelvű anyag (PDF):Letoltes ikon01


Nézeti megjelenítés

 

 

Mi az ISO 9001?

Az ISO 9001 nemzetközileg elismert szabvány a szervezetek minőségirányítási rendszereire (MIR) vonatkozóan. Keretet és elvek sorát nyújtja, amely az üzleti tevékenységeinek irányításához egy józan megközelítést biztosít, hogy következetesen elérjék a vevő megelégedését.

Mire alkalmazható az ISO 9001?

Bármely szervezet előnyt élvezhet az ISO 9001 bevezetéséből, mivel követelményei nyolc irányítási elvvel vannak alátámasztva:

 • vevőközpontú szervezet,
 • vezetés,
 • az emberek bevonása,
 • folyamat-megközelítés biztosítása,
 • módszeres közelítés az irányításhoz,
 • a döntéshozatal tényleges megközelítése,
 • kölcsönösen előnyös szállítói kapcsolatok,
 • folyamatos fejlesztés.

Mik az előnyei a tanúsításnak?

 • vevői megelégedettség - olyan termékek szállításával, amelyek következetesen kielégítik a vevő követelményeit,
 • csökkent működési költségek - a folyamatok következetes fejlesztésével és az ebből következő működési hatékonysággal,
 • érdekelt felek követelményeinek megértése - beleértve a személyzetet, vevőket és beszállítókat,
 • üzleti kockázatkezelés - a termékek és szolgáltatások nagyobb állandósága és nyomon követhetősége révén.


 

 

Környezetközpontú Irányítási Rendszerek. Követelmények és alkalmazási irányelvek.

Mi az ISO 14001?

Az ISO 14001 fő irányítási rendszerszabvány, amely, előírja a követelményeket a KIR kialakítására és fenntartására. Ezen szabvány szerinti rendszer bevezetése és fenntartása segítséget jelent

 • a környezetszennyezés megelőzésében,
 • a törvényeknek való megfelelésben,
 • a KIR folyamatos fejlesztésében.

Az ISO 14001 eszközként használható a környezeti tényezők szabályozására összpontosít vagy arra a módra, ahogy tevékenységei, termékei és szolgáltatásai a természettel kölcsönhatásban állnak (pl. levegő-, talaj- vagy vízemisszió).

A szervezeteknek le kell írniuk, hogy mit szándékoznak tenni, ragaszkodnak az eljárásaikhoz, és feljegyzik erőfeszítésüket, hogy igazolják a megfelelést és a fejlődést. Rövid és hosszú távú célokat kell kitűzniük, valamint be kell vezetniük programo(ka)t, hogy fejlesszék a környezeti teljesítésüket, ami gyakran pénzügyi előnnyel jár.

A szervezeteknek meg kell határozniuk az alkalmazható jogszabályi, törvényi és vonatkozó egyéb követelményeiket. Különösen fontos, hogy meghatározzák, hogy a törvényhozás hogyan befolyásolja Önöket, hogy megfelelőségi intézkedéseket lehessen elfogadni és időszakonként kiértékelni, biztosítva, hogy a követelményeket megértették az alkalmazottak, valamint, hogy hatékonyan bevezették azokat.

Az ISO 14001-hez társul az ISO 14004 Környezetközpontú Irányítási Rendszerek - Általános Irányelvek az alapelvekre, rendszerekre és támogató technikákra. Ez a szabvány felölel olyan témákat, mint a KIR kialakítása, bevezetése, fenntartása és fejlesztése, valamint tárgyalja a benne szereplő fő témákat.


Mire használható az ISO 14001?

E szabvány bevezetésével minden szervezet, iparágtól és mérettől függetlenül, képes fejleszteni a környezeti teljesítményt.

Mik az előnyei az ISO 14001 szerinti tanúsításnak?

 • javul a környezeti teljesítmény, amelyet a felső vezetőség elkötelezettsége bizonyít,
 • javul az energia és vízfelhasználás hatásfoka, csökken a hulladék mennyisége,
 • megelőzhető a környezetszennyezés és az ezzel járó esetleges hatósági bírságok,
 • előtérbe kerül az életciklus szemlélet.

 

Keresés

Gyors információ

Cégünk rendszertanúsításokkal és képzésekkel kapcsolatos szolgáltatásairól felmerülő kérdése esetén kérem hívja munkatársunkat információs vonalunkon, ahol részletes szakmai válaszokat kaphat a kérdéseire.
icon telefon3

Információs telefonszámunk:
+36-23-444-275