KERESÉS

AKKREDITÁCIÓS TANÚSÍTVÁNYAINK

Az EMT Első Magyar Tanúsító Zrt. által végzett nemzetközi menedzsment szabványok követelményei szerinti tanúsítást igazoló érvényes akkreditációs okiratok megtekinthetőek honlapunkon az IKONRA vagy IDE KATTINTVA.
 

 

ISO 22000:2005

ISO 22000:2005Élelmiszerbiztonság. Irányítási Rendszer Követelmények.

Mi az ISO 22000?


Az ISO 22000 nemzetközi szabvány, amely összegzi és kiegészíti az ISO 9001 és HACCP fő elemeit, hogy hatékony keretet szolgáltasson az Élelmiszerbiztonság Irányítási Rendszer (FSMS) fejlesztéséhez, bevezetéséhez és folyamatos jobbításához.

Az ISO 22000 összhangban van más irányítási rendszerekkel, mint az ISO 9001 és ISO 14001, hogy lehetővé tegyen hatékony rendszerintegrációt

Ki alkalmazza az ISO 22000-et?

Az ISO 22000-t használhatja bármely szervezet, közvetlenül vagy közvetve, aki részt vesz
az élelmiszerláncban, beleértve

  • a gazdaságokat, halászatokat és tejüzemeket,
  • hús-, hal- és takarmány-feldolgozókat,
  • kenyérgyárakat és gabona feldolgozókat, italüzemeket, konzerv-és fagyasztott terméküzemeket,
  • élelmiszer szolgáltatókat, mint vendéglőket, gyorséttermi láncokat, kórházakat, szállodákat és mobil élelmezési vállalkozókat,
  • kisegítő szolgáltatásokat, beleértve az élelmiszerraktárakat és elosztókat, élelmiszer feldolgozó berendezést szállítókat, adalékanyagokat, nyersanyagokat, tisztító és higienizáló termékeket és csomagolást.

Összegezve, az ISO 22000 összes követelményei vagy egyes részei bármely termékre vonatkoznak, amely érintkezésben van az élelmiszeriparral vagy az élelmiszerlánccal.

Az ISO 22000 szerinti tanúsítás elnyerésének előnyei közé tartoznak

  • a vevői elégedettség - olyan termékek szállítása által, amelyek állandóan kielégítik a vevők követelményeit, beleértve a minőséget, biztonságot és törvényességet,
  • csökkent működési költségek - a folyamatok folyamatos jobbítása és az ebből következő működési hatékonyság által,
  • működési hatékonyságok - az előzetes programok (PRP-k és OPRP-k), HACCP integrálása az ISO 9001 PDCA filozófiával, hogy megnöveljék az Élelmiszerbiztonsági Irányítási Rendszer hatékonyságát,
  • javított érdekeltségi kapcsolatok - beleértve a személyzetet, a vevőket és a beszállítókat,
  • törvényes megfelelés - annak megértésével, hogy a törvényi és szabályozási követelmények hogyan hatnak a szervezetre és vevőire és a megfelelés vizsgálata belső auditokkal és vezetőségi átvizsgálásokkal,
  • megjavult kockázatkezelés - a termék nagyobb állandósága és nyomonkövethetősége által,
  • igazolt üzleti igazoló iratok - független igazolás elismert szabványok alapján,
  • több üzlet szerzésének képessége - különösen, ha a beszerzési előírások a szállítás feltételéül szabják a tanúsítást.

 

Hogyan lehet tanúsítást szerezni?

A tanúsítási folyamatnak három egyszerű lépése van:

  • a tanúsítás, a kitöltött ”Jelentkezési lap, irányítási rendszer tanúsítására” és a ”Jelentkezés az irányítási rendszer NQA regisztrációjára” lapok EMT Zrt. részére történő megküldésével kezdeményezhető,
  • az ISO 22000 szerinti tanúsítást az EMT Zrt. és az NQA végzi két szakaszban, amely Kezdeti Tanúsítási Auditként ismert,
  • a tanúsítást az EMT Zrt. és az NQA adja, és a szervezet tartja fenn. A fenntartást évenkénti felügyeleti audit programmal és három évenkénti újratanúsítási audittal erősítik meg.


Kezdeti Tanúsítási Audit

1. szakasz – ennek az auditnak az a célja, hogy megerősítse a szervezet készenlétét a teljes tanúsításra.

A tanúsító:

  • meg fogja erősíteni, hogy az irányítási rendszer kézikönyve megfelel az ISO 22000 követelményeinek,
  • meg fogja erősíteni a bevezetési állapotot,
  • meg fogja erősíteni a tanúsítás alkalmazási területét,
  • ellenőrizni fogja a PRP-k, OPRP-k, HACCP-t, a törvényi megfelelést és a vevői követelményeket,
  • jelentést fog írni, amely megállapítja az összes nemmegfelelőséget vagy lehetséges nemmegfelelőséget és ha szükséges megállapodik egy helyesbítő tevékenység tervben,
  • egy tanúsító audit tervet készít és megerősíti a 2. szakasz szerinti audit időpontját.


2. szakasz - ennek az auditnak az a célja, hogy megerősítse, hogy az élelmiszerbiztonság irányítási rendszer gyakorlatilag teljesen megfelel az ISO 22000 követelményeinek.

A tanúsító:

  • a tanúsítás alkalmazási területén meghatározott folyamatok és tevékenységek mintavételi auditjait el fogja végezni, beleértve a gyártási módszereket, ellenőrzéseket, PRP-ket, HACCP terveket és eljárásokat, valamint meg fogja vizsgálni személyzete jártasságát és ismeretét az élelmiszerbiztonságban, valamint a gyakorlati alkalmazást,
  • dokumentálni fogja, hogy a rendszer hogyan felel meg a szabványnak,
  • jelenteni fog bármilyen nemmegfelelőséget vagy lehetséges nemmegfelelőséget,
  • elkészít egy látogatási tervet az első felügyeleti látogatásra.
  • Jegyezze meg, hogy ha bármilyen nagyobb nemmegfelelőséget határoznak meg, a szervezetet nem lehet tanúsítani, amíg a helyesbítő tevékenységet nem végzik el és nem igazolják.  

              
Vegye fel velünk kapcsolatot!
Több információért erről a szolgáltatásról vegye fel a kapcsolatot ma barátságos csapatunkkal!
Örülünk, ha segíteni tudunk Önnek.

A gazdaságtól az étkészletig. Élelmiszerbiztonság az EMT Zrt-vel és az NQA-val.

 

JELENTKEZÉS TANÚSÍTÁSRA

Tanúsításra jelentkezhet az ajánlat kérő nyomtatványunk kitöltésével, melyet oldalunkról az IKONRA vagy IDE KATTINTVA érhet el. A kitöltött lapot e-mail, fax vagy postai úton is eljuttathatja hozzánk.