logoEMT3

Híreink

Magyar Nemzeti Múzeum TANÚSÍTÁSA

Magyar Nemzeti Múzeum az “ISO”-ban

A jelen gyorsan változó világban az alkalmazott szervezési, irányítási, ellenőrzési módszerek „begyűrűztek”, a közigazgatás, közszolgálat, kultúra szféráiba, így a múzeumok menedzsmentjébe is.

A naponta változó, bővülő, sokszor bonyolult jogszabályi környezet egyre nagyobb ismeretrendszer elsajátítását igényli a menedzsmenttől, az adminisztrációs terhek folyamatosan növekszenek, a működő, átlátható rendszer nélkül egyre nehezebb megoldani a intézmény működésben tartását. A múzeumok folyamatosan bővülő társadalmi elvárásoknak kell hogy megfeleljenek, egyre nagyobb feladatot jelentenek a működés vonatkozásában, hogy új feladatok jelenek meg, az állami bürokrácia ellenőrző funkciója egyre inkább kiépül, a szigorodnak a fenntartói elvárások.
A menedzsment feladatrendszerében bekövetkezett jelentős változás egyrészt a végrehajtó, az irányító másrészt az ellenőrző szerep megnövekedése, az állami feladatok erősödése, a finanszírozás átalakulása, valamint új területek előterébe kerülése, valamint a fenntartó igények a meghatározott szerepkörök működtetésében (például belső ellenőr, jogász, informatikus, stb). A menedzsment a változó környezetre reagálva a belső erőforrások átcsoportosítással igyekszik megoldani a feladatkörök „lefedését”, jellemzően a szerepkörök összeszervezésével.

 

Új ismeretrendszerek, módszerek megismerése, fejlesztése, bevezetése szükséges ahhoz, hogy a megnövekedett feladatokat el lehessen látni. A rendszer működésének alapköve a menedzsment elkötelezettsége. Egyértelmű, és megingathatatlan elszántság kell ahhoz, hogy a munkatársakban tudatosuljon az, hogy nincs kibúvási lehetőség, a szervezet minden egysége számára kötelezően teljesíteni kell az előírtakat, hiszen egyetlen szervezeti rész nem megfelelése a teljes intézményre vonatkozó kudarcot jelenti. A menedzsment felelőssége, hogy az intézmény szakmai munkájának, szervezeti-személyzeti kondícióinak ismeretében döntsön alapvetően fontos kulcskérdésben a működésével kapcsolatosan, mint a célok meghatározása az érintett területeken, a működési folyamatok és szervezeti egységek vonatkozásában, a működési folyamatok fenntartása és új folyamtok meghatározása, a szükséges saját erőforrások biztosítása , saját konfliktusforrások és belső problémakörök megoldása, a feladatokra alkalmas munkatársak a megfelelő szerepkörben történő alkalmazása.

A mai múzeumok - megtartva eredeti tudományos tevékenységüket - a tudomány, a technika, a történelem, a művészetek komplex bemutatására törekednek, célkitűzéseik középpontjába a közönség szolgálatát állítják. Így manapság a múzeum már nemcsak a tudomány és a művészetek temploma akar lenni, hanem az általános művelődés és az oktatás szerves részévé válva, a közönség igényeinek és kulturált szórakozásának is meg akar felelni. Ugyanakkor nehéz helyzetben van, mert a tudományos műhely voltát is meg kell őrizni, hogy ne szoruljanak háttérbe a kutatótevékenységgel, a megmentésre váró emlékek felgyűjtésével, óvásával kapcsolatos elsődleges feladatok.


Letölthető híranyag (PDF):Letoltes ikon01

Magyar Nemzeti Múzeum TANÚSÍTÁSA

 

Keresés

Gyors információ

Cégünk rendszertanúsításokkal és képzésekkel kapcsolatos szolgáltatásairól felmerülő kérdése esetén kérem hívja munkatársunkat információs vonalunkon, ahol részletes szakmai válaszokat kaphat a kérdéseire.
icon telefon3

Információs telefonszámunk:
+36-23-444-275

Search